a legfantasztikusabb cikk - tanulj, tanulj ééés tanulj

2011. január 21., péntek

Szeretném egy elképesztően szuper cikkre felhívni a figyelmet! 
(Somogyi Janka fantasztikus cikke a scrapbook.hu oldalon.)


Egyszerűen imádom ...

... éppen ezért szeretném kiegészíteni a saját gondolataimmal ...

"1.) Digitális alkotók számára a legeslegelső tanácsunk: ismerd meg jól a képszerkesztő programodat. Igazán szép és igényes munkát csak akkor végezhetsz, ha tisztában vagy a lehetőségekkel, amelyeket a képszerkesztő kínál. Kezdve a legfontosabbal: az árnyékolással. Teljesen mindegy, milyen stílusban alkotsz, az árnyékok mindenütt fontosak. Ha nem tudod, hogy néz ki az az árnyék az életben, nem lesz valósághű az oldalad. Ezen lehet a legkönnyebben “lebukni”."

~ Az árnyékolás valóban nagyon fontos. Sajnos a kezdők sokszor nem is tudják, hogy valójában ez a titok nyitja. :) Én is próbáltam minimál stílusban digitális oldalt alkotni (az első munkáim így készültek) és éreztem, hogy vmi nem stimmel, vmi nem jó. Most már tudom... ... nem használtam árnyékokat és ezért nem tűntek valósághűnek az oldalaim. 

~ Én többek között a Photoshop CS5-öt használom (sokan használják a GIMP programot, ami ingyenes) a digitális munkákhoz viszont be kell vallanom, hogy nem igazán szeretem. Túlságosan bonyolult (egyelőre de igyekszem megtanulni). A nagy kedvencem a Serif Digital Scrapbook Artist program. IMÁÁÁDOM!!! Sajnos egy kisebb összeget bele kellett invesztálnom, de 100%-ig megérte. Lényegében ugyanaz mint a PS, lebutított, egyszerűbb formában. TIPP: Le lehet tölteni a DSA ingyenes, demo változatát és ingyenesen ki lehet próbálni. Én is így kezdtem ... :D Pontosabban le lehetett tölteni. Most olvastam, hogy a továbbiakban CraftArtist néven fogják forgalmazni. A fizetős verzióhoz adnak digitális készleteket is de ami még ennél is ezerszer szenzációsabb, hogy be lehet tölteni az internetről letöltött digitális készleteket. :) Ha vki kedved kapott ahhoz, hogy megvásárolja, akkor figyelje az akciókat, mert 5-10 dollárt lehet megspórolni a kupon kódokkal!!!

"2.) Hagyományos scapbookosoknak kezdő tanács: tanulj meg minél többféle technikát. A különféle technikák alkalmazásával változatos és mozgalmas oldalakat készíthetsz. Ne félj a különböző alkotásmódok keverésétől, mert újszerű oldalak születhetnek általuk. Sokszor a hibrid technika is új távlatokat nyit meg."

~ Ezzel 98%-ban egyetértek azzal a kiegészítéssel, hogy " tanulj meg +1 technikát minden hónapban". Szilvi cikkében olvastam erről és azt gondolom, hogy valóban ez a legjobb megoldás. Amikor kezdő voltam csak kapkodtam a fejem, hogy ezt is ... ... ééés ezt is ... ... ééés ezt is akarom. Ami meglehetősen költséges és SZÍVFÁJDÍTÓ!!! :) Mindent akartam egyszerre ... ... és bevallom, hogy ez az alapeszközök beszerzésének hátrányára vált. Már ismerem a domborító technikát (ez a kedvencem) de trimmelő  vágógépem még most sincs. :) Egy csorbult vonalzóval vágom a papírokat és képeket több-kevesebb sikerrel. :)

~ Így tehát velem ellentétben érdemes beszerezni az alapeszközöket illetve ezeket néhány ingyenes szintén alapdarabbal kiegészíteni és ezt követően minden hónapban egy újabb technikát megtanulni. Egyszer kisebb költségvetésűt, máskor a költségesebbeket.

Ingyenes vagy alacsony költségvetésű alapeszközök: 
  • lézernyomtatóhoz használandó írásvetítő fólia - amelyet tintasugaras nyomtatóhoz használhatunk "rub-on"-ok nyomtatására (nem egészen ingyenes - kb. 80 Ft/db - viszont 1 db rengeteg alkalommal felhasználható, ugyanis zsebkendővel letörölhető róla a felhasznált nyomat, így ismételten egy teljesen újszerű fóliát kapunk) - maximum 3 db bőven elég belőle
  • a rub-on technikához használandó kaparó eszköz - jégkrémpálcika (vastagabb - nagyobb felületű lenyomatok kaparására), MC Donald's-os kávékeverő (vékonyabb - kisebb, precízebb lenyomatok kaparására)
  • körömolló - csodaszépen lehet vele kivágni az íves mintákat
  • körömreszelő - "csudiszépen" lehet vele eltisztázni a papíréleket
  • hiper-szuper tapétavágó kés - !!!A LEGFONTOSABB eszköz!!! - NE a "100 Ft-os bolt"-ból vásároljuk meg. Valóban 100 Ft, de sajnos nagyon rossz minőségű, gyenge műanyag borítású és a penge is meglehetősen mozog benne. A legjobb tapétavágókések ár/érték arányban a KINCSESBÁNYÁBAN (ALDI) lelhetőek fel. 649 Ft-ért lehet/lehetett kapni 2 db tapétavágó kést (kicsi és nagy - sárga színben) 12-12 db utántöltő pengével ééés vmi elképesztően szuper minőségű. (Így kevesebb mint 30 Ft/db-ra jön ki egy db kés ára.) FANTASZTIKUUUS!!!
  • még folytattom ...
"3.) Utánozz! Válaszd ki a kedvenc oldalaidat és másold le őket! Nevezhetjük liftnek is, bár itt az lenne a lényeg, hogy igyekezz a saját készleteidből ugyanolyat létrehozni. Az érdekes rész azután jön, hogy létrehoztad az oldalt: elemezd ki!  .."

~ Véleményem szerint ez az egyik legnehezebb pont. Eddig ellenkezett az elveimmel, azt hittem ez tiltott dolog. Amikor megláttam ezt a cikket, felsóhajtottam és azt hittem enyém az egész világ ... ... lemásolom azon designerek munkáját, akiért odáig vagyok és majd elégedetten nyugtázom, hogy én is tudok csodaszépet alkotni. :D

~ Naaa ez nekem nem megy. Egyszerűen nem engedelmeskedik az agyam. A saját szépérzékemre hallgat és nem engedi, hogy ugyanolyat készítsek. De még csak hasonlót is nagyon-nagyon nehezen. Folyamatosan átvariálom az eredeti oldalt és lényegében már semmi sem egyezik meg az eredeti, másolandó oldalból. Sőőőt akkor vagyok elégedett, ha 100%-ig én alakítom ki az adott oldalt és addig nézem, addig alakítom, amíg nem találom tökéletesnek. Ha  3 nap elteltével is ugyanezt érzem, akkor tényleg magaménak tudhatom és büszke vagyok rá. Mondjuk nem az ezer éves tapasztalat beszél belőlem mert eddig csak 3-4 oldalt próbáltam meg lemásolni. :S Az egyik viszonylag jól sikerült: ITT.


~ Többek között Lily Fischer-nek köszönhetem, hogy rátaláltam, és megszerettem a scrapbookot (tőle jutottam el Diához is). Először a digitális verzióval próbálkoztam. Láttam az alkotásait és csak egy dolgot tudtam, hogy ÉN IS UGYAN ILYET AKAROK csinálni. Mondanom sem kell, hogy elsőre majd beleőszültem. ;D Addig viszont próbálkoztam és tanultam ... ... illetve - olyan nehéznek találtam, hogy - áttértem a hagyományos verzióra. ;D Most viszont már ezt imádom, ezt szeretem. A tudásom, amit a kezdetekkor összekapargattam megmaradt így egyszer újra belevágok a digitális verzióba is.

"4.) Próbálj ki néha más stílust is, mint amiben alkotsz! A változatosság üdítő. Használj olyan elemeket, amiket nem szoktál. Válassz olyan színeket, amiktől ódzkodsz."

~ Ez a pont nem olyan nehéz mint gondoltam. Lelkesedéssel és kíváncsisággal tölt el. Erről írtam az előzőekben egy bejegyzést, hogy ebben az évben megpróbálok több stílusban is alkotni és év végére megtalálni azt, ami a leginkább illik hozzám.

~ Ami aggodalommal tölt el, az a Yabo-féle tégla album. :) Elképzelésem sincs, hogyan fogok tudni ilyen ici-piciben alkotni. Nekem "AZ ALBUM" a 8x8 inches és 12x12 inches oldalaknál  kezdődik egyelőre ... ... aztán persze lehet, hogy vmi elképesztően szép dolog lesz az eredmény. :D

~ Színek ... ... nem szeretem a sárgát. :D

" 5.) Merj kísérletezni! Használj festéket, színes ceruzát, ezzel még egyedibbé teheted az oldalaidat. Ne felejtsd el, magadról készülnek alkotásaid, általában családod számára. Így még többet mutatsz meg magadból, kreativitásodból. Nem attól lesz valaki jó scrapbookos elsősorban, hogy mindig a legtrendibb, legújabb digitális vagy hagyományos termékeket használja, hanem attól, hogy ezt hogyan tudja a sajátjává tenni, hogyan tudja belevinni a személyiségét…"

~ Hááát igen. EZT KI KELL PRÓBÁLNI!!! Mááár én is nagyon jó úton haladok. ;D Érdemes az Aldi-ban nézelődni ilyen eszközök után! Elképesztően jók!!!

"6.) Gondolkodj hagyományos scrapbookos módjára! Képzeld el, milyen lenne az adott kompozíció vagy két elem viszonya a valóságban. Próbáld meg minél hűebben leképezni ezt a képzeletbeli "látványt" digitális módon (pl.: rétegzés, árnyékok)."

~ Ezzel azt hiszen nincs gondom. Csak így vagyok képes gondolkodni. Szerintem legfőbbképp így érdemes gondolkodni. ;D

"7.) Vegyél részt kihívásokon! A technikai jellegű kihívások különösen sokat segíthetnek, mert bemutatnak egy-egy technikát, és egy adott területre fókuszálnak."

~ Enélkül el sem lehet képzelni az életet. :D EZ A SCRAPPER ÉLET ÉRTELME!!! Nagyon rákattantam ééés odáig vagyok ... ... meg vissza. :D

~ Helyesbítenék: "Vegyél részt annyi kihíváson, amennyin csak tudsz ... ... és még annál is több kihíváson!!!" Felemelő érzés ha vhol díjazzák, elismerik a munkánkat. És ha még nyersz is ... ... leírhatatlan érzés ...

"8.) Kezdőként érdemes template-eket, azaz sablonokat használni. Ezek mankóként szolgálnak az elején, hogy ráérezz a jó elrendezésre."

~ Ezzel az egy ponttal nem értek egyet. Én kezdőként soha nem használtam, most is csak nagyon ritkán használok vázlatokat, elrendezésterveket. Én sokkal inkább azt javasolnám, hogy kezdőként addig nézzük az oldalunkat, albumunkat amíg azt nem mondjuk, hogy ÍGY JÓ LESZ. Addig rendezgessük, alakítsuk amíg úgy nem érezzük, hogy EZ AZ!!! 

~ Valóban jó szolgálatot tesznek ezek a sablonok, de szerintem kezdőként egyszerűen gúzsba kötik az embert. Fontosabbnak tartom azt, hogy magunkénak érezzük az oldalt/albumot és ne meg akarjuk felelni a megfelelő elrendezésterveknek. Nem baj, ha nem sikerül az első alkotásunk tökéletesen, nem felel meg az ízléses elrendezésnek, arányoknak. Lehet egy kicsit giccses is. :D Egyszerűen tanuljunk belőle, nézegessük és azt az időt amelyet a sablon használatával megspóroltunk volna a kezdetekben, későbbiekben kamatostul visszakapjuk azzal, hogy addig néztük amíg szuper nem lett. Így ugyanis magunktól rájövünk a megfelelő arányokra, ízléses elrendezésekre és a befektetett idő kamatostul megtérül.

~ AZZAL, HOGY HIBÁZUNK a lehető legjobb dolgok születnek. Erről a későbbiekben megosztok egy újabb bejegyzést és bemutatom a most készülő munkáIMon is. (Nem tétlenkedek. Hamarosan jelentkezem újabb alkotásOKkal.)

~ Egyelőre nem is indultam ilyen jellegű "sketch" kihíváson. Úgy érzem, hogy egyszerűen megfojtanak a vázlattervek ... ... pontosan ezért kell hamarosan ilyen kihíváson is elindulnom, hogy legyőzzem ezt az "iszonykodást". :D

" 9.) Nyiss egy inspirációs mappát, és gyűjtsd benne az oldalakat, ötleteket. Így mikor alkotni támad kedved, egyszerűen csak belelapozol és bőségesen válogathatsz a (működő!) elrendezéstervek, hangulatok, színek, témák, elgondolások, kivitelezések…stb. alapján. Ez a mappa lehet a számítógépeden, ahova letöltöd a neked tetsző alkotásokat (figyelj, hogy az alkotó neve és az alkotás címe szerepeljen a fájlnévben, hogy később hivatkozni tudj!), de akár vezetheted füzetbe is, ahová felskicceled az elrendezésterveket (cím+név). A galériákban bejelölheted a kedvenceidet, így az is gyűjtőfelületté válik."

~ Ez valóban nagyon hasznos dolog ... ... másoknak. Én 100%-ig megfogadtam ezt a tanácsot, így idővel annyi rendezetten tárolt inspirációs munka gyűlt össze, hogy már a rendezettségtől nem találok semmit. Újra kellene rendeznem ... :) Nagyon érdekes, mert néha-néha megnyitom ezeket a könyvtárakat és minden alkalommal észre veszem, hogy már nem is tetszenek azok az inspirációs munkák, amelyeket anno lementettem. Így általában az interneten próbálok újra és újra inspirációt gyűjteni. Természetesen nem tudom megállni, hogy ne mentsem le őket ... ... így mindig egy újabb rendezett mappával gazdagodok. :)

~  Óvatosan a "mentés másként ..." gombbal. ;D

"10.) Alakíts ki magadnak egy számodra logikus rendszert, ahol az információkat tárolod és csoportosítod. (linkek, képek, ötletek stb.) Ezt lehet táblázatban, különféle webes alkalmazásokban, kevésbé számítógépfüggőknek füzetben, dossziékban. Igen, ez is nagyban megkönnyíti a munkát, és a válogatással töltött idő is lerövidül."

~ Ez az, ami nem létezik. :D Hiába állítottam fel A LOGIKÁT ... ... újra és újra felborul, változik, módosul. ;D

"11.) Scrapbook oldalon kívül más is jelenthet inspirációt. Keress másféle (mű)alkotásokat: festményeket, plakátokat, szórólapokat, könyvborítókat, stb. Inspirálódj a környezetedből, hisz a vizualitás körülötted van. Ha meglátsz valamit, amin megakad a szemed, gondold tovább! Hogyan tudnád megragadni azt egy scrapbook oldalban? Skicceld fel vagy csak gondolatban készítsd el az oldalt! A tömegközlekedéssel töltött idő egész hasznosan kitölthető ilymódon :) "

~ Ez a KEDVENC PONTOM!!! Ebből születnek az úgynevezett REMEKMŰVEK!!! :D MEGFOGADNI, MEGFOGADNI, MEGFOGADNI!!!

~ Az én agyam imádja a "brain-storming" üzemmódot. (főiskolán ez volt a kedvencem, imádtam, rajongtam érte és halkan megjegyzem, hogy nagyon jók is voltunk benne) Sajnos ezt a munkahelyek többségénél kiölik az emberekből, de nekem kezd újra a felszínre törni és elhatalmasodni. Alig várom, hogy teljesen átvegye az irányítást ... ;D ;D ;D

" 12.) Kövesd azokat a blogokat, amelyek inspirációforrást jelentenek számodra."

~ ABSZOLÚT!!! ;D

3 megjegyzés:

Budaházi Brigitta írta...

Réka, jó volt olvasni a kiegészítéseidet! Köszönjük a visszalinket is.

Janka írta...

Réka, örülök, hogy eljutottam hozzád is, és most már meg foglak találni :)
Köszönjük, hogy ennyire tetszett a cikk, amely valójában az egész csapat munkája, csak én írtam le.

A kiegészítéseid azt mutatják, hogy te már biza nem a kezdő scrapbookosokhoz tartozol, hiszen láthatóan nem vagy elveszve a scrapvilágban. Megértem, amiket leírsz, nem is vitatkozni szeretnék, hiszen ahány ember, annyi szokás. Egy idő után mindenkinek kialakulnak a saját bevált módszerei.

A sablonokkal és vázlatokkal kapcsolatban azt mondanám, még mindig jó ötletnek tartom őket. Mivel azok általában MŰKÖDŐ, jól összerakott elrendezések, amiket olyan emberek alkottak meg, akiknek van vizuális látása. A scrapbook rengeteg ember meghódít, de sokuknak nincs meg hozzá (még) a megfelelő látása. Nem érzik, mikor jó az az oldal, mitől van jól összerakva, hiába nézegetik órákon keresztül :) Ha az elején sablonok alapján dolgozol, egy idő után rááll a szemed, mitől lesz JÓ egy oldal. Én ezért tartom őket nagyon hasznosnak. :) Persze, megértem a másik oldalt is - én is hasonlóan vagyok vele. Ritkán sikerül egy az egyben átvennem egy vázlatot -- sikerült valaha is? :)

Réka írta...

Janka, nagyon örülök a megjegyzésednek, Budaházi Brigitta megjegyzése pedig felér az Anna Kristine által hagyott bejegyzéssel. :) Köszönöm!!! :)

A sablon kérdése talán felér egy "lenni vagy nem lenni" típusú kérdéssel. :)
A cikk elején hangsúlyoztam, hogy csupán a saját gondolataimmal szeretném kiegészíteni. A sablon használatra vonatkozó megjegyzésem csupán azon scrapperek véleményét tükrözheti (szerintem nem több mint 1-2%), akik úgy érzik, hogy a sablonoknak kezük van és amellyel fojtogatnak. :D :D :D

Természetesen én is írtam, hogy valóban jó szolgálatot tesznek, valóban hasznosak és valóban működnek, de ezzel szemben az én véleményem az volt, hogy egy tökéletes elrendezés nem a legfontosabb dolog akkor, amikor vki hozzákezd először ehhez a gyönyörű hobbyhoz. Természetesen ha vki komolyabban szeretne vele foglalkozni, akkor valóban ismerje meg a megfelelő elrendezésterveket, szerezzen rálátást, tanuljon (pl.: színelméletet). Saját példámmal tudok előhozakodni: kezdőként a papírok, az albumok és kiegészítők kötötték le a figyelmem, amelyekből mindent rá akartam pakolni egy oldalra. Egyszerre. Amikor elkészültem meglehetősen elégedett voltam. :D :D :D Ha akkor nekem vki mutatott volna egy elrendezéstervet vagy a színelmélettel hozakodott volna elő ... ... biztosan fejre álltam volna tőle. Akkor nekem olyan giccsesen - telepakolva mindenfélével, amit akkor éppen összevásároltam - tetszett. Azonnal megmutattam a környezetemben élőknek és meglepő módon mindenki odáig volt tőle, azért mert én készítettem. Utólag már látom, hogy rengeteg hiba volt benne és a mostani munkáimban is biztosan vannak, de nekem akkor úgy tetszett. :D

A múltkor láttam Anna Griffin első emlékalbumát. Hááát, nem a legszebb elrendezésű ... ... és tessék ... ... miből lesz a cserebogár (inkább legyen pillangó, mert a cserebogár csúnya marad). ;D

Mivel általában eltérő gondolkodásom van, így csak azok fogadják meg a tanácsom, akik hozzám hasonlóan mindent másként csinálnak. :)

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Vanilla Berry template by Dual Illusion - design and contents by Réka Bujdosó ©2011