tutorial 1. - Snow Fun album elkészítése

2011. február 2., szerda

, Az album elkészítéséről szóló leírást eredetileg úgy terveztem, hogy csak "szakmai" információkat fogok bemutatni, de végül úgy döntöttem, hogy néhány kifejezetten kezdőknek szóló információval is kiegészítem. 
Az album elkészítésének módját oldalról oldalra fogom bemutatni.

ELŐLAP

kezdőknek szóló információ
Az albumhoz a Yabo négyzetalbumot használtam fel, amely egy előre vágott lemezkartonból készült album alap. 8 kartonlapból áll, előre lyukasztott, az összekapcsoláshoz szükséges fémkarikákkal együtt kapható. Mérete 8x8 inch (20,3x20,3 cm).

Az előlaphoz Basic Grey-féle (scrapbook papírokat gyártó, forgalmazó cég, amely lényegében egy brand, márka) Figgy Puding elnevezésű (ez a BG által forgalmazott egyik papírkollekció neve) 12x12 inch (30,5x30,5 cm) papírt használtam fel.

A 12x12 inch méretű a papírt a hátoldalára fektettem, majd az album alap egyik oldalát ráhelyeztem, - szigorúan - közvetlenül a papír széleihez. A kartonlapot a papírhoz erősen leszorítva, (tapétavágó késsel) óvatosan körbevágtam. Így lényegében elegendő csak 2 él mentén vágnunk. Az ily módon méretre vágott papírt egy leheletnyi (max. borsószemnyi) 2 oldalú ragasztóval mindig odaragasztom az album alaphoz, hogy a következő lépésekkel tudjam folytatni az albumot: a lekerekített éleket szintén tapétavágókéssel az alap mentén pontosítom, - vagy körömollóval - majd körömreszelővel - egy irányba mozgatva - szépen eltisztázom. Kézi lyukasztóval kilyukasztom a papírt pontosan ott, ahol az album alap is lyukasztva van. (Egy 3 db-os készlet ára - kézi lyukasztó forgatható fejjel és 2 típusú szorító ára: 990 Ft a Lidl-ben.) Amennyiben nem rendelkezünk ilyen típusú lyukasztóval, ollóval is átszúrhatjuk.



kezdőknek és haladóknak szóló információ
Az előlap díszítéséhez egy turkálóban vásárolt baba mellény passzéját használtam föl. (Használhatunk régi, megunt ruhadarabról levágott kötött passzét vagy akár magunk is horgolhatunk, köthetünk hasonlót.)
A kötött passzé hosszát az albumhoz méreteztem, majd a szélétől számolt 2. bordázat mentén, függőleges irányban 2-2 szegecset ütöttem - előtte körömollóval egy kisebb lyukat készítettem a szegecs beütéséhez -. Amennyire bonyolultnak tűnhet, olyannyira NEM az, hiszen sokkal könnyebb textil anyagba szegecset ütni, mint papírba. A passzé bal szélénél található alsó szegecset ahhoz a lyukhoz illesztettem, amelyik az album alapon szintén alul helyezkedik el. Így lényegében a passzé helyét azonnal meg is határoztam. Az ily módon elhelyezett passzén található másik 3 szegecs helyét berajzoltam a papíron, majd átlyukasztottam. A passzét szőlőkötöző zsineggel a papírhoz erősítettem, majd még mielőtt megkötöttem volna a masnit, egy kis csengőt fűztem rá. A zsineg végét zsákvarró tűbe fűztem, a kis fehér pom-pomokat ráfűztem, a végükre csomót kötöttem.


A felirathoz fehér kartonból (vágógéppel) vágtam a 10,5x10,5 cm méretű négyzetet, az alatta lévő mintás papírt szintén vágógéppel vágtam az adott formára. Természetesen nem muszáj vágógépet használnunk, kivághatjuk kézzel is, előre vágott üres címkéket is használhatunk vagy megoldhatjuk egészen más formák felhasználásával is. 

Ígértem, hogy megmutatom, hogy mit rontottam el ezen az albumon. A fehér négyzet sarkait a kaméleon akril festékkel akartam díszíteni, kiemelni. Sajnos véletlenül elkentem így nagyon maszatos és csúnya lett. A fehér négyzet bal felső sarkában látható a megoldás. ;D A megmaradt passzéból vágtam egy nagyon keskeny csíkot, az olló hegyével kirojtoltam, majd a sarok köré ragasztottam. A végeredmény: jobban tetszik, mint az eredeti elképzelés. Ezért NE FÉLJÜNK attól, ha esetleg hibázunk!!!


A passzé alatt található ferde csíkot mintázó ollóval vágtam ki, így kaptam a különleges szegélyt. A felirathoz a betűket a Figgy Puding - illetve vmelyik más - készlethez kapott betűmatricákból raktam ki. A felirat "O" betűje egy kék gomb, amit itthon találtam. Ezt hímzőcérnával rögzítettem a fehér négyzethez. Az előlap elkészítésének utolsó előtti fázisa az volt, hogy felragasztgattam az elemeket illetve a papírt is rögzítettem az album alaphoz - kétoldalú ragasztót használva -. Legvégül a hópelyheket ragasztottam föl és a maradék szalagokat.

1. OLDAL
Az oldal alapja egy egyszerű, fehér fotokarton "házi mist"-vel kiegészülve. Az oldal jobb alsó sarkához fújtam a kék-arany színű mistet, hagytam megszáradni, majd ezt követően majd 10 percen keresztül vasaltam ruhán keresztül. :D Felragasztgattam a feliratokat - a hosszabb szöveget pausz papírra nyomtattam -, a hópelyheket, az angyalszárnyat, majd rávarrtam a pöttyös papírcsíkot és a maradék passzét, amelyre a zsinegből masnit kötöttem.

(itt talán látszik a kék-arany kaméleon hatás)


2. OLDAL
A papírhoz két oldalú ragasztóval rögzítettem a fényképet úgy, hogy hogy mielőtt a felső és az alsó széleit is leragasztottam volna, alácsúsztattam egy-egy hópelyhet - papírból kivágott hópelyhet -  illetve egy kávés pohár alátétet, amelyre a "Missy" felirat került. Ezt követően felragasztgattam a hópelyheket, a szalagokat, a papírcsíkokat, folyékony ragasztóval pedig a kép jobb felső sarkához körömstrasszokat rögzítettem. A hópelyhek közepébe öntapadós fél gyöngyöket ragasztottam. (Én a DP Craft által forgalmazott öntapadós félgyöngyöket használom. A 100 db-os, 2 színből álló kiszerelés ára: 350 Ft körül van.)

3. OLDAL
A szürke fotokartonra a házi mist használata után elsőként a feliratot ragasztottam fel, majd közvetlenül alá a jegyzet címkét. A gombot zsineggel erősítettem a papírhoz, majd itt is felkerültek a megmaradt papírcsíkok, a hópelyhek, a félgyöngyök, majd legvégül a hosszú felirat.



4. OLDAL
Talán ez a legegyszerűbben elkészíthető oldal, különösebb nehézsége nincs. Elsőként a fényképeket ragasztottam a papírra, majd a hópelyheket és a piros díszítőcsíkot. Legvégül a félgyöngyök kerültek fel ismételten.

5. OLDAL
Elsőként szintén a fényképet ragasztottam fel, majd a papír csíkokat halmoztam egymásra a fénykép alsó és felső részén. A fénykép felragasztása közben egy kisebb területen, a fénykép bal szélénél a védőfóliát rajta hagytam a kétoldalú ragasztón azért, hogy később alá tudjam tenni a szalagokat. A felirat felragasztása után következtek a hópelyhek, a félgyöngyök, majd a hóemberes csipesz.



6. OLDAL
A fényképeket fehér kartonnal emeltem ki a mintás háttérből, illetve egy pöttyös papírral tettem kicsit bohókássá. A fentebb található fénykép pöttyös kerete lényegében nem más, mint az a megmaradt papír, amelyből az alsó képnél található formát vágtam ki. Itt is, mint a többi oldal esetében a hópelyhek és a félgyöngyök kerültek fel utolsó mozzanatként.



HÁTLAP
A hátlap az előlapnál felhasznált papír megmaradt részéből készült. Sajnos egyben már nem fért volna rá az albumalap, ezért 2 részletből kellett megoldanom. A két papír közötti törést el kellett fednem, így mintavágó ollóval sötétkék papírból vágtam rá egy díszítő csíkot, amely lényegét tekintve inkább elfedő csík. ;D A hátlap alsó felét varrással díszítettem, a kötött passzét az előlapnál leírt módon a papírhoz rögzítettem. Kétoldalú ragasztóval rögzítettem a varrott papírcsíkokat és a filc hópelyheket is. Legvégül az öntapadós gyöngyöket ragasztottam fel és a zsineg alá becsúsztattam a kör lapra nyomtatott blogom címét, elnevezését.



felhasznált anyagok
1/2 Yabo négyzetalbum , Basic Grey papírok,
angyalszárny, csengő, filc hópelyhek, gipsz hópelyhek, passzé, hóemberes csipesz,
zsineg, maradék szalagok, néhány itthon talált gomb

... ééés, hogy egy klasszikust is megemlítsek ...

"Van, amit nem lehet pénzért megvenni. Minden másra ott a MasterCard.

(A fentebb említett dolgok mindegyike megvásárolható. A tény azonban, hogy SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ albumról van szó ... ... MEGFIZETHETETLEN.)

;D

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Réka,

A Kreatív Hobby oldalon Te segítettél idetalálni és nagyon örülök, hogy ez igy alakult.
Nagy lelkesedéssel belevetettem magam az albumkészítésbe, van nekem is mappám ahova sok képet lementettem már és végigolvastam a blogodat!
Előhivattam sok fényképet és jelenleg semmi másom sincs az albumkészítéshez....talán csak a háztartásban található pár diszitő alapanyag.
Csak Photoshop-om van, de először hagyományos S.B.-ot szeretnék csinálni.
Rengeteg kifejezés új volt nekem és sokat kellett utána olvasnom a dolgoknak, szerencsére a te bejegyzéseid is segítettek, de nagyon kezdő vagyok. :(
Közel áll, hozzám a kreativitás minden karácsonykor saját készítésű dolgokat csinálok meg a szobámat dekorálgatom. Ha választani lehetne ilyen foglalkozást szeretnék, de kisvárosba nem sok értelme lenne sajnos igy hobby marad, olyan jó amiket te elértél bárcsak nekem is megadathatna ez. :)
Most eléggé elkeseredtem pedig olyan jól indult az egész, de az alapanyagokhoz nagyon nehezen jutok hozzá, mert messze van a város. A netes rendelés meg nem válik be mert látni kell a dolgokat (főleg, hogy nem is ismerem őket) és mindig kellenek újabb és újabb dolgok úgy pedig a postaköltség nagyon drága... :(
Nagyon tetszett a tutorial, hogy részletesen bemutattad és a költségvetés is jó. Én nagyobb albumot szeretnék, sok lappal, de ilyet karika kapcsosba nem találok....

Olyan sablonokat honnan tudnék letölteni, amit írtál is, hogy csak ki kell nyomtatni és fel lehet használni háttérnek vagy díszítésnek? Az nagyon jól jönne!!!
Ne haragudj, hogy segitséget kérek Tőled, de nagyon örülök, hogy "a sors hozzád vitt" és ást nem ismerek! Nagyon szép dolgokat készítesz!

Üdv
Angi

Réka írta...

Kedves Angi!

Először is NE ADD FEL!!! Pontosan így kezdtem, ahogyan te. Én is kisvárosban lakok, és én is folyamatosan irigykedem a budapestiekre, hogy őket milyen óriási kínálat veszi körül. :) (És akkor az amerikaiakat még nem is említettem.) Kb. 3 hónappal ezelőtt voltam Bp-en és amikor beszabadultam az ottani hobby boltokba ... ... hááát ... ... inkább le sem írom. Olyan lehettem mint Columbo. :D

Az albumot nem muszáj karikákkal összefűznöd. A jelenlegi album, amin dolgozok olyan vastag lesz, hogy karikákkal nem is tudnám megoldani, így szalaggal vagy szőlőkötöző zsineggel fogom összefűzni. Próbáld ki te is ezzel összefűzni, alapnak pedig találj vmit a lakásban. Láttam már olyat is, hogy vki karton dobozt vágott szét alapnak. Ha nem szeretnél, akkor nem muszáj alapot sem használnod, nyugodtan összefűzheted csak a papírokat is. A scrapbookban nincsenek szigorú szabályok. Az a fontos, hogy élvezettel csináld, és TE csináld. (Aztán pedig mutogasd meg a családtagoknak, barátoknak hadd ámuljanak.)

A Craft Crave oldal egy gyűjtő oldal, amely összegyűjti az ingyenes digitális scrapbook készleteket. NAPONTA frissül!!! Innen ingyenesen le tudod tölteni a digitális készleteket, amelyek annyira magas felbontásúak, hogy gyönyörűen nyomtathatóak. (Vigyázz vele, mert magába szippanthat és az egész napod eltelik nézegetéssel, mire feleszmélsz. :D) A Digital Crea oldalon is MINDIG van fent legalább 1 csodálatos ingyenes készlet. Ez 3-5 naponta frissül.

(Itt elárulok neked egy titkot: én már hagyományos scrapbookhoz tartozó dolgokat is nyomtattam ki. Pl. Tim Holtz pecsétek képét letöltöttem, majd fóliára nyomtattam és átkapartam a papírra. Majdnem olyan hatása volt, mint ha eredeti TH pecsétet használtam volna. Barátkozz meg tehát a Google-val is. Amit hallasz vagy amiről olvasol érdemes rákeresni.)

Köszönöm, hogy ellátogattál az oldalamra.

Üdv.: Réka

Ui.: Nézegess máshol is! A scrap.hu-n és a scrapbook.hu-n is érdemes nézelődnöd!!! Várunk szeretettel közénk.

Szilvi írta...

Réka, szuper kis tutorialt készítettél és remélem sokan ide találnak és lelkesen tanulnak majd!

Réka írta...

Köszönöm Szilvi! Olyan jó látni, hogy olvassák az oldalam. (Én is olvasom a tied!!!) ;D

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Vanilla Berry template by Dual Illusion - design and contents by Réka Bujdosó ©2011